Paganisms, dievturi

Kada ir jusu attieksme pret kadreizejo baltu un slavu cilshu ticiibu(c) vikipedija?

vai ieverojat kadas tradiicijas,vai zinat ko par jumjiem,usinju,Laimu,Veja mati,veljiem?Gadskartam,godiem? es,protams,nejautaju par Liigo un ko pashsaprotamu,kaut gan svinet prot retais.

vienkarshi interesanti,ja jau pirms tam runaja par religjiju ka tadu,ta tachu ir baltu vesture.
jebshu esiet pilniigi noliedzeji,nezinataji? :))

leone (2013-01-10 12:35)      Ticu augstākam spēkam.Var saukt to par Dievu,Māti(jūras,piemēram)vai Tēvu(pērkonu).Bet domāju,ka baznīcas ar visām to ceremonijām reliģiju sakarā vairāk uzskatāmas par diezgan veiksmīgu biznesa projektu.Es ticu,ka mans Dievs mani uzklausīs visur,kur vien pie viņa vērsīšos,kaut neskaitu sevi par kristieti,dievturi vai citu ko.Jūrai ziedoju katru gadu kaut ko-kaut monētu,kaut pa ceļam salasītu puķu pušķīti,jo daudzi no tiem,kas man tuvi un mīļi,ir ar jūru saistīti.Rīkojos pēc savām iekšējām sajūtām-iespējams,ka to nosaka no tālajiem gadsimtiem nākušie,vēl pilnīgi neizzudušie tautas zināšanas un saprašanas gēni.

dzelzsduure (2013-01-10 12:55)      Netic šitādām lietām vispār, bet ja gribētu ticēt, tad labāk pašmāju gariņiem un Mežatēviem nevis Nācaretes mārketologu bandai.

karbonaade (2013-01-10 13:07)      Laba attieksme. Latviešu pagānisms neliek justies vainīgam par to, ka piedzimis, tas māca sirdsapziņu, ētiku, veselīgas attiecības ar cilvēkiem.
Starp citu, esmu biku pētījusi slāvu mitoloģiju. Patiesībā tā ir diezgan atšķirīga no baltu mitoloģijas. Vismaz mūsdienu izpratnē. Kad palasījos, kādas šausmas tur slāviem ir, kaut vai meklējot papardes ziedu, Tad mūsu letiņi vēl ir ļoti balti un pūkaini.
Viena teorija gan ir, ka slāvu mitoloģija pārvērtās par kaut ko šausmīgu kristetības ietekmē. Piemēram Baba-Jaga pirms kristietības ieviešanas esot bijusi labā dievība, tikai kristietības laikā pārvērtusies par briesmīgo veco raganu.

Labi, lai būtu kā būdams, vienu liela daļa manu personīgo ētisko uzskatu ir veodojušies latviešu fokloras un mitoloģijas ietekmē.
Man tomēr šķiet, ka šī senā pagāniskā ticība ir daudz tuvāka dabas un cilvēka būtībai, kaut vai ar to, ka tiek godinātas dabas norises, no kurām senie cilvēki bija ļoti atkarīgi.

Sorrell, noliedzot savas saknes, cilvēks noliedz arī sevi. padomā par to, jo īpaši tad, kad spļauj pār kreiso plecu, kad ieraugi melnu kaķi, un Jāņos uz grila cep šašlikus.

ramazoti (2013-01-10 13:08)      :)fargo! Paldies par tavām līdzjūtīgajām krokodiļa asarām!Neaizrijies tik pats ar savējiem vēmekļiem..!;)

skarbaiskungs (2013-01-10 13:14)      Polus, ja vèlies paràdìties gudrs un kko aizràdìt, tad izlasi teikumu kopumà. Reizèm tas palìdzot saprast atseviskja jèdziena domu. Ja par to vèsturi, tad neesmu manijis par latgalju sirojumiem pa pasauli ar vèlmi uzspiest citiem Pèrkontèvu..

prusacins (2013-01-10 13:42)      Mūsu miermīīgā senlatviešu ticība, kas tika piekopta pirms okupantu, krustnešu "Krusta kara", man ir daudz tuvāka sirdidj! Lai gan, diemžēl, esmumkristīts kā luterānis, neatzīstu makslīgi radītu kristietismu, kas tika radits, lai kontrolētu cilvēku masas un iekasētu naudu! Studejot Baltu mitoloģiju, tās lietas iesūc sevīmun ir daudz tuvakas sirdij! Tur lietas saskaņa ar dabu ir... Kristietisms ir sātaniska ticība....galini Kristus vardā un maksā baznīcai..un būs labi!

duriks (2013-01-10 14:03)      1) Pats galvenais, kas būtu jāsaprot – Balti nekad nav Sauli, Pērkoni vai citas dabas parādības pielūguši kā Dievu

2) Viena no hipotēzēm par tā saucamo krievu vai kā labpatīkas - slāvu - aizvēsturi: "Krievija tapa taisīta varmācīgi, neatlaidīgi, ļoti sistemātiski un briesmīgi nežēlīgi izkaujot pirmiedzīvotājus, kuri nebūt nebija senslāvi, bet gan balti, somugri un dažas citas tautas, kuras pēc huņņu iebrukuma nonāca vienveidīgo eiropeīdu (baltu, somugru) areālā. Tātad Krievijai nemaz nebija un nevarēja būt savas etniskās bāzes, krievu tauta tapa taisīta varmācīgi no citu tautu izvarotajām sievietēm un verdzenēm. Lai kā arī to noliegtu daži Krievijas gudrinieki, tāda šausminoša aina paveras seno rakstu, hroniku, arheoloģisko pieminekļu un kapu lauku pētniekam visā Krievijas impērijas teritorijā, ja vien viņš nav akls vai fanātisku aizspriedumu pilns" ("Древности северозападног&#
1086; края. - Материалы по археологии России". Спб, 1890, Т.4, ч.1, в. 1., N.Avenariuss)

3) Par rituāliem un tradīcijām - rodas tāda sajūta ka viņi (indivīdi ar zemām vibrācijām) visiem spēkiem nīcina (neiet runa par paranoju, pilnmēnesi utt) Baltu saknes. Šodien lielā mērā ir pārtraukta rituālu pēctecība tādēļ pagaidām ar pilnīgu pārliecību vēl nevar apgalvot ka visi veiktie rituāli pilnībā atbilst to sākotnējībai taču senču ieliktie pamati ir spēcīgi. Tie rituāli, kas tiek veikti gadskārtās dažādās Baltu tautas kopās ir spēcīgi un sakrāli. Domāju ka viss atkarīgs no pašiem šodienas cilvēkiem - no tiem, kuri seno burtniecību modina un restaurē. Tādēļ svarīgāk būtu tieši rūpēties m

Spoguliitis (2013-01-10 15:31)      Attieksme ir pozitiiva. Kaadreiz biju tajaa apritee, tagad nee. Lai gan attieksme ir taa pati.
Ieveerot taaas tradiicijas, gan sanaak ljoti reti...

fabbiana (2013-01-10 18:37)      ir liela starpība starp patieso mūsu senču vēsturi un to, ko mēs zinam vai domājam, ka zinam, jāņos točna neēda šasliku un reiniku neklausījās, pa ziemassvētkiem bluķi pa vecrīgu un pa nevienu citu vietu arī nevilka, neadīja un neauda brūnas segas ar dzelteniem musturiem un tādā garā, būtu labi, ja kāds patiesi pētītu un publicētu mūsu patieso mantojumu nevis propogandētu trīsdesmito vai nezkuru gadu jūsmīgo pseidotautiskumu

AudraSeele (2013-01-10 19:10)      Ja mēs būtu tik "balti"", par kādiem baltiem sapņoja Brastiņš, mēs šodien dzīvotu brīnišķīgā Latvijā un nevienam pat prātā nenāktu doma par probraukšanu...

Dzhokonda (2013-01-10 19:30)      Kādreiz agrāk papētīju rakstu zīmes no Lielvārdes jostas un to nozīmi, šīs zīmes izmantoju darbam......tagad gan pagājis laiks un piemirsies skaidrojums-taču man patika informācija, ko tolaik guvu.....

Momo (2013-01-10 19:44)      dažas baltu paražas, ticējumus ievēroju, vairākus no tiem pat tīri intuitīvi. tam, ka mūsu dzīvesziņa nav ne seklāka, ne prastāka par šobrīd modernajām austrumu atziņām, mantrām, lielajām reliģijām, ticu nešaubīgi. zināt gribētos vairāk.

Luusila (2013-01-10 20:26)      Neesmu noliedzēja, esmu nezinātāja.Tas, kas šoslaikus notiek, liekas vairāk kā tāda mākslīga cenšanās atdzīvināt sen aizgājušus paradumus, par ko pašiem īsta priekšstata nav, tomēr mēle negriežas teikt, ka tā darbība būtu slikta.
Mums ir zudusi senčiem piemītošā saikne ar zemi; ja tā nebūtu, tad nebūtu arī tik dramatisks skats uz Latvijas laukiem.

Tesa, man ātrumā nekas nenāk prātā no kanibālisma latviešu folklorā- tikai Ansītis un Grietiņa, bet tas jau Andersens?

vilks28 (2013-01-10 21:01)      Skayforger rulz! Ja zied pārbolītām acīm ,tad debīli var nodziedāt ne tikai Kaladū.

Luusila (2013-01-10 23:02)      Tessa, par pirkstiņu it kā pa sapņiem kaut kas nāk prātā, bet ar tādiem padēliem toč neesmu pasakās tikusies.Būs garām paauļojuši, zobus klabinādami.

vineta30 (2013-01-10 23:15)      Ja jau esmu te Latvijā piedzimusi un turpinu te savu dzimtu,es nevaru necienīt un nemīlēt šīs valsts tradīcijas.Citi skrien uz Indiju un cer tur atrast garīgumu,viedumu-bet vai tas man vajadzīgs-ja es dzīvoju te šajos platuma grādos,kur dzīve rit citu ritumu-straujāku...
Un vispār bija temats par vēsturi-arī tur daudzi bija ļoti gudri izteikušies.

Pasakas-a bet lūdzu-lasiet
http://www.pasakas.net/pasakas/latviesu-pasakas/
http://valoda.ailab.lv/folklora/pasakas/saturs.htm
http://beemp3.com/download.php?file=7578948&song=Aizej+tur%2C+nezin+kur

Mierā stāvēt ir atpakaļ iet.
Katrai nelaimei laimīte galiņā.
Kur vārdi kā upe skrien, tur darba nevar atrast.
Tēva mājās garoza gardāka nekā svešās mājās cepetis.
Riešanai laba suņa nevajag.
/latv.t.sakāmvārdi/


Nav sliktu tautu, nav sliktu ticību - slikts ir fanātisms.

nekjer_krenkji (2013-01-11 11:34)      Esmu sapratusi vienu- ja nezini savas tautas vēsturi un pagātni, vari sevi saukt par 0..diemžēl esam apkrāvušies ar visu iespējamo, kas nāk no ārpasaules, bet par savējo, dzimto zinām tik maz, ka no kauna jālien zemē iekšā..bet kā saka, labāk apjaust vēlāk, nekā neapjaust nemaz..un jāsaka, ka ir tika daudz ko mācīties, ka nezinu, kur atrast laiku.. :)

Decijs (2013-01-11 15:08)      Ar Laimu,Deklu, Maru vis stokos tapat kaa vinu prototipu liktens lemejam Parkam Decimu.Noni,Morti.

nakc (2013-01-10 12:26) viedoklis

D energijas meistari var savienot pat itka nevienojamas.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu