Kas šis pāris bija?

Kas šis pāris bija?Kolonizatori

Visvaris1952 (2012-07-26 19:11)      Galva nav nekāda miskaste, lai to piebāztu at visādiem mēsliem! A vot tā!

karbonaade (2012-07-26 21:05)      Varu sajautkies, bet ja tas ir Ehnatons, tad viņš ir viens no lielākajiem novatoriem - radīja pirmo monoteismu pasaulē (par spīti kristietības centieniem uzņemties pioniera godu). Plus vēl tas, ka tajā laikā ticība bija ļoti cieši saistīta ar politiku...
Apbrīnojama personība. Man būtu interesanti palasīt viņa domu gaitu, kāpēc viņš to darīja.

fargo (2012-07-26 21:35)      "radīja pirmo monoteismu pasaulē (par spīti kristietības centieniem uzņemties pioniera godu)"
ja?
pirmkart jūdaisms, otrkārt necenšas.

tas ir tāpat, kā tajā dialogā:
-šito govi tu man esi nozadzis!
-pirmkārt, tas ir suns, otrkārt tev nekad nav bijis govs.

karbonaade (2012-07-26 22:23)      Fargo, draudziņ, palasies vēsturē, kad Ehnatons to radīja, tad žīdi vēl pa tuksnesi pastaigājušies nebija. Piedod, bet tas patiešām ir vēsturisks fakts, nevis leģenda (atšķirībā no zivīm un mannas putras). Netici? Aizbrauc uz Ēģipti, Saules pilsēta vēl eksistē. Protams, es nevaru sacensties ar tādu kristietības guru, kā Tu, bet bet kristietība tāda jūdaisma atrauga vien ir, līdz ar to pārāk kļūdījusies es neesmu. Ehnatons bija krietni priekšā savam laikam, un diemžēl viņa revolucionārās idejas nevienam vajadzīgas nebija, tāpēc ātri no viņa tika vaļā un ieviesa veco kārtību. Tā ka, piedod, žīdi, kristieši un musulmaņi tādi špikotāji ir.

fargo (2012-07-26 23:08)      es rakstīju, ka kristietība nekad nav pretendējusi uz pirmās monoteistiskās reliģijas lomu. tu tā apgalvoji un tās ir blēņas, naida pret kristietību izpausme vulgaris.
ja kada reliģija varētu pretendēt, tad tas ir jūdaisms. bet arī jūdaisms uz to nepretendē. fakts ir tāds, ka nekādu citu monoteistisku reliģiju pasaulē nemaz nav un nav bijis. tā ir fundamentāla (jebkuru)pagānu atšķirība - politeisms.
nākamais. ehnatons ir ļoti interesanta vēsturiska persona. bet viņa personiski dibinātais paša kults bija un palika Ehnatona untums, kurš tā arī neatstāja paliekošas sekas pat pašā Ēģiptē, nemaz nerunājot par kaimiņu tautām. Ehnatona atonisms nekad nekļuva par reliģiju, bet radās kā diktatora untums un palika untums. interesants vērsturniekiem, kulturologiem, bet tas arī viss. modernā vēstures zinātne ir atmetusi ideju, par ehnatona atonismu, kā aizsākumu pasaules monoteismam - jūdaismam. jūdaisms ir bija un paliek monoteisma aizsācējs.
"Before much of the archaeological evidence from Thebes and from Tell el-Amarna became available, wishful thinking sometimes turned Akhenaten into a humane teacher of the true God, a mentor of Moses, a Christlike figure, a philosopher before his time. But these imaginary creatures are now fading away one by one as the historical reality gradually emerges. There is little or no evidence to support the notion that Akhenaten was a progenitor of the full-blown monotheism that we find in the Bible. The monotheism of the Hebrew Bible and the New Testament had its own separate development—one that began more than half a millenium after the pharaoh´s death."

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu